[email protected] +90 (212) 655 65 57

Kalite, Verimlilik, Kârlılık ve Güven İçin

By WEBYAYIN – Cum Nis 05, 8:44 am

Heidelberg Türkiye Satış Müdürü Murat İleri (Solda), Lithosan Basım firma sahibi Ali Topal (Ortada) ve Heidelberg Türkiye Bölge Satış Müdürü Tolgahan Toskaya (Sağda); Heidelberg Varimatrix 105 CS Şekilli Kutu Kesim Makinesi önünde

Ali Topal: “Heidelberg Varimatrix 105 CS şekilli kutu kesim makinesi temini ile üretim kalitemizin artması, verimlilik, kârlılık ve güvenlik sağlanmıştır.”

Türkiye’de ilaç sektörünün büyük karton kutu tedarikçilerinden olan Lithosan Basım, drupa sonrası Heidelberg Türkiye’den gerçekleştirdiği Varimatrix 105 CS şekilli kutu kesim makinesi ile üretiminde % 15’lik verimlilik artışı sağladı.

Konu ile ilgili olarak bilgi veren Lithosan Basım firma sahibi Ali Topal, “Lithosan tüm faaliyetlerinde insanı en değerli varlığı olarak kabul eder,“ diyor.

 

Sayın Topal, kuruluşunuz ve ilk faaliyete geçişiniz ve bugünkü faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ali Topal: Eski Tab-İş matbaasının sahibi, uzun yıllar matbaacılık sektörüne hizmet veren babam Mevlüt Topal’ın yanında çocukluğumdan beri işe giderek matbaacılığı zamanla kendime meslek edindim. Öğrendiğim bilgi ve tecrübeler ile 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde eğitim alırken kurduğum Lithosan, ilk olarak Cağaloğlu’nda faaliyete geçti.

Günümüzde Lithosan; Güneşli’de 3 bin m2’lik kapalı alanda, 7 bin ton/yıl kağıt işleme kapasitesine sahip olup grafik tasarım, CtP, ofset baskı, dispersiyon lak, UV lak, şekilli kesim, giyotin kesim, kutu katlama ve yapıştırma gibi karton ambalaj konusunda tüm prosesleri kendi bünyesinde yapabilen, kutu ve prospektüs başta olmak üzere etiket, broşür, dergi, poster gibi ürün yelpazesi ile entegre bir kuruluş olarak 75 kişilik kalifiye personel, mühendis ve yönetim kadrosu ile özellikle ilaç sektörü olmak üzere Türkiye’nin tanınmış yerli ve yabancı firmalarına hizmet sunmaktadır.

Firmamız 1999 yılında bağımsız bir kuruluş olan DNV tarafından değerlendirilip ISO 9001 belgesini alarak, kaliteye bakışına yeni bir boyut kazandırmıştır. 2003 yılına gelindiğinde ise ISO 9001/2000 versiyonu Kalite Yönetim Sistemimiz, TÜV tarafından belgelendirilmiştir. Yine TÜV tarafından güncellenen ISO 9001:2008 versiyonu ile müşterilerimizin kalite gereksinimlerini karşılayacak ürün/hizmeti sunmakta ve iyi yönetim uygulamaları konusunda destek alarak kalite yönetim sistemi devam ettirilmektedir.

Kalite yönetim departmanının yöneticiliğini üstlenen kızım Elif Topal ile birlikte nesilden nesile matbaacılık mesleğini aktarmayı, karton ambalaj sektöründe ve ülke ekonomisi içerisinde yararlı bir kuruluş olarak hizmet vermeyi, lider ve öncü olmayı sürdürmeyi, üretim ve hizmet kalitesini sürekli arttırmaya dayalı çalışmaların devamlılığını sağlamayı; müşteri odaklı yönetim anlayışı, teknik bilgi birikimli uzman ve eğitimli kadrosu, uygun üretim yöntemleri ve doğru teknoloji kullanımıyla kaynakların verimli kullanılması sayesinde iş verimliliğini elde ederek en kısa zamanda, en uygun fiyata, en kaliteli ürün ve hizmeti sunmayı amaçlamaktayız.

 

Sizce Lithosan’ı Ambalaj Sektöründe rakiplerinden ayıran en belirgin özellikler neledir?

Ali Topal: Lithosan tüm faaliyetlerinde insanı en değerli varlığı olarak kabul eder. Üretilen ürünlerin sağlığın ve yaşam kalitesinin devam ettirilmesini sağlaması ise; ilaç sektörünün hayati önem taşıdığını göstermektedir. Bu sebeple; çalışma şartlarının daha sağlıklı ve güvenli olmasını sağlamak, sürekli iyileştirme, oluşabilecek her türlü kayıpları en aza indirme ve önleme öncelikli hedeflerimizdendir. Bu bilinç ile kullandığımız hammaddelerin seçiminden başlayarak üretimin her aşamasında, kalite sistemimiz çerçevesinde doğal kaynakların tasarruflu kullanılması, toprağa, suya ve atmosfere verilen zararların en aza indirgenmesi sağlanarak sağlığa ve çevreye duyarlı üretim yapmaktayız.

Bununla birlikte, ürün ve hizmetlerimiz müşterilerimiz tarafından ne kadar beğenilirse, şirket değerimizin de o kadar artacağına inanmaktayız. Bu nedenle, üretim ve yönetimin tüm birimleri sürekli olarak gözden geçirilerek, tüm faaliyetlerin geliştirilmesini ve iyileştirilmesini sağlayan bir kalite yönetim anlayışımız vardır.

Ayrıca; 2004 yılından beri ERP sistemi kullanarak üretim ve yönetimle ilgili tüm işlemlerin otomasyonunu sağlamaktayız. Güvenli standartların oluşumuyla gerçekleştirilen kalite sistemi çerçevesinde, üretimin her aşamasında kontroller yapılarak, tüm bulgular ERP sistemine kaydedilmekte ve takibi sürdürülmektedir. ERP sistemi desteğiyle yapılan istatiksel çalışmalarla şirket organizasyonu geliştirilmekte, personel performansları değerlendirilerek gerekli görülen konularda eğitimler ve düzenlemelerle iş gücü verimliliği sağlanmaktadır. Önleyici yaklaşım ile hataların oluşumu ve tekrarı engellenmektedir. Şirket organizasyonunun gelişimi için yapılan savurganlığı önleme, maliyetleri düşürme, işlem zamanlarını kısaltma, etkin planlama, kalitenin devamlılığını sağlama, iyileştirme ve geliştirme çalışmaları, performans değerlendirmeleri, uygun üretim yöntemlerin seçimi, teknolojinin takibi, teknik bilgi birikimi, her biri kendi alanında uzman ve eğitimli çalışan kadromuz sayesinde iş gücü verimliğimizi arttırarak üretim ve yönetimdeki kalitemizin sürekliliği sağlanmaktadır.

Olanaklar dahilinde maksimum performansı göstererek ihtiyaç duyulan ürünleri en kısa zamanda, en kaliteli ve en ekonomik şekilde üretmenin yanı sıra, müşterimizi matbaacılıkla ilgili olarak yönlendirmek, bilgilendirmek, ihtiyaçlarını tam anlayarak sorunlarına çözüm üretmek ve sorunlarını sahiplenmek gibi hizmetleri de sunmaktayız. Bu bağlamda; sorunların çözümünü sadece bir görev olarak değil, aynı zamanda müşterimizle ilişkilerimizi geliştirici bir imkan olarak değerlendirmekteyiz.  Ürünü müşteri gözüyle değerlendiren kalite yönetim çalışanlarımızın katkısı ile çalışma ihtiyacının temeli olan müşteri memnuniyeti sürekli artmaktadır.

Müşterilerimizle diyalogumuz, üretim aşamasıyla sınırlı kalmayıp, ürün tesliminden sonra da devam etmektedir. Müşteri beklentileri, talep ve eleştirileri değerlendirerek, gerekli düzeltici ve önleyici tedbirler alınıp, yeni düzenlemeler, iyileştirmeler ve yatırım planları yapılmaktadır.

2012 yılındaki yatırım planlarımız dahilinde Hadımköy’de yeni fabrika binasının yapılması ve bu süreç içerisinde ilave üretim makinelerinin temin edilmesi kararlaştırılmıştır. Fabrika proje çalışmalarına başlanmış olup, 2014 ortasında binanın inşaatının tamamlanması planlanmıştır. Bu kapsamda, 2012 yılı sonunda 1 adet Heidelberg Polar 115 cm programlı giyotin kesim, 1 adet Heidelberg Varimatrix 105 CS şekilli kesim ve 1 adet Omega Allpro 70 cm yapıştırma makinelerinin satın alımı gerçekleştirilmiş ve makineler üretime alınmıştır.

 

Yeni yatırımınız olan Heidelberg Varimatrix 105 CS şekilli kutu kesim makinesinde beklentilerinizi karşılayan en önemli özellikler nelerdir?

Ali Topal: Heidelberg Varimatrix 105 CS şekilli kutu kesim makinesi de Hadımköy’de yapılması planlanan yeni fabrika yatırım planımızın bir parçasıdır. Heidelberg Varimatrix 105 CS şekilli kutu kesim makinesi temini ile üretim kalitemizin artması, verimlilik, kârlılık ve güvenlik sağlanmıştır.

Baskı öncesi ve baskı aşamalarına yönelik yüksek performanslı ürünleri gibi baskı sonrası aşama için üretilmiş bu makine ile hem üretim hem de tasarım açısından aynı performans yakalanmaktadır.  İhtiyaca yönelik makine aksamlarının esnek olması ve makine özellikleri ile daha kaliteli üretim yapılabilmektedir. Ayar aşamasındaki otomasyon ve kolaylık sayesinde eski Heidelberg şekilli kesim makinelerine göre üretim öncesi hazırlık süresi daha hızlı gerçekleştirilebilmektedir. Ayıklama ünitesinin olması, üretimde etkinlik sağlamaktadır. Performansı arttırmakla beraber fireleri azaltmaktadır. Süratli yapısı ve ‘nonstop’ özelliği ile özellikle yüksek tirajlı işlerde hem zaman hem de üretim miktarı açısından fayda sağlamaktadır. Makine tasarımının modern görünüşünün yanı sıra ergonomik yapısı ve kapalı aksamlarının olması ile daha güvenli üretim yapılabilmektedir. Dokunmatik ekran menüsü ve kolay kullanımı ile üretime hızlıca ve tek tuşla müdahale edebilme özelliği sayesinde makine operatörünün işi kolaylaşmaktadır.

 

Heidelberg ile uzun yıllara dayanan işbirliğinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Ali Topal: Heidelberg sektöre getirdiği yenilikler, bilgi ve iş tecrübesi, teknik servis hizmet kalitesi, uzman kadrosu, müşteri odaklı yönetimiyle her zaman öncü bir firma olmuştur. Heidelberg’in bu özellikleri ile tüm iş hayatım boyunca ve yatırım planlarımda desteğini gördüm.

Yeni makinelerin tanıtımı, bilgilendirme ve karşılıklı iletişimi geliştirme amacıyla Heidelberg’in düzenledikleri etkinlikler sayesinde sektörel gelişmelerin takibini sürdürmekte ve her zaman işbirliği içerisinde olmayı sağlamaktayız. Lithosan’ı kurduğumda satın aldığım ilk makine; 1974 model 46×57 pompalı Heidelberg idi. Şuan üretim parkurumuzda 4 adet baskı öncesi, 3 adet baskı ve 5 adet baskı sonrası olmak üzere toplam 12 adet Heidelberg makinemiz bulunmaktadır.

Makinelerimiz için Heidelberg ile yaptığımız teknik bakım ve arıza anlaşmamız sayesinde uzman teknik servis kadrosu her zaman çözüm odaklı yaklaşımları ile problemleri hızla gidermektedir. Düzenli olarak makinelerimizin bakımları yapılmakta, sürekli gözden geçirilmekte ve bu sayede makinelerimizin yeni ve sağlam kalması sağlanmaktadır. Tüm Heidelberg personelinin müşteri memnuniyeti esasına dayalı tutumu ile ihtiyacın belirlenmesindeki anlayış ve gayreti sonucundaki bilgi veya tecrübe paylaşımlarının Lithosan’ın gelişimine katkısı çoktur. Firma kültürlerimizin de birbiriyle örtüşmesi sayesinde işbirliğimiz çok uzun yıllara dayanmaktadır.

 

Bu son yatırımızla birlikte matbaanızın kapasitesi ne kadar arttı ve bu doğrultuda Lithosan’ın geleceğe yönelik büyüme hedefleri nedir?

Ali Topal: Üretimimizdeki darboğaz kesim bölümündeydi. Bu açığımızı kapatmak üzere Drupa 2012 fuarında yaptığımız incelemeler sonucunda, Heidelberg Varimatrix’i satın almaya karar verdik. Bu makinenin dahil edilmesi ile üretimde akıcılık sağlanmış olup kesim bölümündeki darboğaz giderilmiştir. Bununla birlikte, üretim kapasitesinde %15’lik bir artış sağlanmış ve kalite hedeflerinde gelişim gösterilmiştir.

Mevcut yerimizdeki kapasitemizle Türkiye’deki ilaç sektörü karton ambalaj ihtiyacının minimum %20’sini karşılamaktayız.  Yatırım planımız dahilinde yeni binaya taşındıktan sonra ilave olarak Heidelberg CTP, ofset ve kesim makinelerini üretim parkurumuza eklemeyi planlamaktayız. Bu sayede, pazar payını arttırarak sektördeki liderliğimizin sürdürülmesini amaçlamaktayız.

Kuruluşumuzdan bu yana Heidelberg yatırımlarımız sayesinde güvenle, kaliteli ve verimli üretim yapabilmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu röportaj sayesinde çözüm ortağımız olan Heidelberg ailesine bugüne kadar ki işbirliği ve desteğinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.

Your Turn To Talk

Leave a reply:

Your email address will not be published.